Mar 31
2015

Transitie: oude wijn in nieuwe zakken?

Written by admin | posted in jeugdzorg, Nieuw Organiseren, Uncategorized, Young Professional, Zorg en welzijn | 0 Comments

Verbinden-oude-wijn-in-nieuwe-zakken

Wesley Hekhuizen, Young Professional, werkzaam bij Basisteam jeugd en gezin in de gemeente ‘s-Hertogenbosch, deelnemer aan het Transvorm Ontwikkel Programma voor Young Professionals 2014, deelt zijn ervaring:

De afgelopen jaren heb ik gezien dat de overheid enorm veel geld, tijd en moeite heeft geïnvesteerd in het veranderen van de zorg. Sinds eind 2014 werk ik bij Basisteam Jeugd en Gezin als onderdeel van het nieuw ingevoerde sociale wijkteam in ‘s-Hertogenbosch. Hierin mag ik invulling geven aan de rol van hulpverlener in gezinnen met problemen op verschillende leefgebieden, maar ook indiceren en ben ik vaandeldrager van de kantelingsgedachte. Een mooie nieuwe uitdaging voor mij na vijf jaar klinisch werken in de adolescentenpsychiatrie … Maar hoe ziet die verandering er in de praktijk nou eigenlijk uit?

Kanteling

Zoals bekend lopen de zorg en het onderwijs altijd achter op de ontwikkelingen in de economie en maatschappij. Dus toen in 2008 de crisis merkbaar werd in de economie en maatschappij, duurde het enkele jaren voordat er grootschalige bezuinigingen en reorganisaties in de zorg en welzijn werden doorgevoerd. Dit geldt ook voor de cultuuromslag bij deze organisaties; iets dat in de zorg ‘de transitie’, ook wel ‘kanteling’ genoemd wordt.

Zelf doen, maar aan het handje!

We moeten de cliënt zelf de regie geven. Zelf laten nadenken. We creëren daarmee een soort privatisering van de zorg. We hebben met z’n allen gezien hoe slecht de privatisering heeft uitgepakt met de NS, de woningbouwcoöperaties, de banken en om nog te zwijgen over de zorgverzekeraars.
Cliënten moeten nu over eigen zorgvragen beslissen. En toch zetten we er een hulpverlener naast die de cliënt aan het handje meeneemt. De hulpverlener die continu ‘mag’ adviseren over wat de cliënt of zijn netwerk kan betekenen, want dit kunnen we niet betalen en dat zit niet in het pakket en zo is het in deze gemeente niet geregeld.

Zoektocht

Op dit moment is het voor iedereen zoeken; voor de gemeente, de zorgaanbieders maar vooral voor cliënten. Een groot deel van mijn dag bestaat dan ook uit het zoeken naar juiste informatie of personen, vergaderen maar ook gewoon bij een cliënt op huisbezoek.

Kanteling samen vorm geven

De komende tijd zal dat niet veel anders zijn. Een vraag die mij bezighoudt is echter of we niet oude wijn in nieuwe zakken aan het stoppen zijn? Ik ben wel toe aan vernieuwing en vergemakkelijking van de zorg, maar ben me ervan bewust dat dit een proces is waar lange tijd naar toe wordt gewerkt en dat dit ook de tijd mag krijgen om te landen in de maatschappij. Nu we moeten veranderen om de zorg betaalbaar te houden, is er beleid opgesteld waarvan ik me afvraag of wij – de cliënt, de hulpverlener en de maatschappij – al klaar zijn om deze kanteling vorm te geven. De eerste stappen zijn al genomen en voelbaar voor mijn cliënten. De uitdaging is nu om de kanteling verder samen vorm te geven. Dus schouders eronder en aan de slag ermee!

Wesley
Wesley Hekhuizen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Changing the GAME gaat over anders, slimmer, duurzamer, lichter en NIEUW ORGANISEREN.

Heeft u interesse in deelname aan Changing the GAME of heeft u behoefte aan meer informatie?

Neem dan direct contact op met:

Georgette Kempink
info@broosz.nl
(06) 2509 7673

Broosz
Bosrand 28
6718 ZN Ede
0318 619 236

Follow Us

Facebook